ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 3ου Δ.Σ. ΧΙΟΥ

Χίος, 30.5.2020

3Ο Δ.Σ. Χίου

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

για την ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία του σχολείου σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

  1. Παρακαλούμε όπως διαβάσετε πολύ προσεκτικά, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που θα ακολουθήσουμε όλοι προκειμένου αφενός να επαναλειτουργήσουμε σωστά, αφετέρου να είμαστε ασφαλείς και υγιείς (τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σας τις έχουμε ήδη στείλει με συνδέσμους σε προηγούμενο ηλεκτρονικό μήνυμα).

  1. Σε όσους γονείς στείλαμε σε προηγούμενο μήνυμα τη λειτουργία των τάξεων σε υποτμήματα ώστε να έρχονται τα παιδιά εκ περιτροπής και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτό και στις μέρες που θα έρχονται τα παιδιά σας στο σχολείο.

  1. Όσον αφορά την πρωινή προσέλευση. Οι μαθητές και μαθήτριες προσέρχονται από την κεντρική είσοδο του σχολείου μας και μόνοδεν επιτρέπεται η είσοδος από την πόρτα του 8ου Δ.Σ. Χίου, όπως επίσης και από το πάρκιγκ του σχολείου – αυστηρά από τις 8.00 έως τις 8.15 και αμέσως κατευθύνονται κρατώντας τις αποστάσεις στις τάξεις τους που εκεί τους περιμένουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την πρώτη ώρα. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος γονιών και γενικά τρίτων προσώπων τόσο στην πρωινή προσέλευση όσο και στην μεσημεριανή αποχώρηση. Σε περίπτωση που χρειάζεται φυσική παρουσία σας εντός του σχολείου επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 2271022387 με την διεύθυνση του σχολείου. Οι πόρτες θα κλειδώνουν στις 8.15 και η πρωινή συγκέντρωση και προσευχή πραγματοποιούνται στην τάξη και το μάθημα ξεκινάει. Για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού παρακαλείστε να μην παραμένετε στην καγκελόπορτα του σχολείου.

  1. Οι σχολικές αίθουσες έχουν διαρρυθμιστεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ (απόσταση, φυσικός αερισμός, καθαριότητα και κανόνες υγιεινής). Δεν πρέπει να ξεχνούν τα παιδιά, όταν μπαίνουν στην αίθουσα να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό, το οποίο θα υπάρχει σε κάθε αίθουσα και το ίδιο πρέπει να κάνουν συνέχεια, δηλαδή κάθε φορά που μπαίνουν στην αίθουσα. Τα μαθήματα της Πληροφορικής και της Θεατρικής Αγωγής για το διάστημα λειτουργίας μέχρι και την 26η Ιουνίου θα γίνονται μόνο στις αίθουσες των τάξεων και όχι στο εργαστήριο και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που γίνονταν το διάστημα προ του ιού. Το εργαστήριο Πληροφορικής έχει οριστεί ως χώρος απομόνωσης και σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει σύμπτωμα θα οδηγηθεί εκεί και θα ειδοποιηθεί άμεσα ο γονέας για την παραλαβή του. Ο γονέας που θα παραλάβει τον μαθητή/τρια να φοράει κατά προτίμηση μάσκα.

  1. Κανόνες ατομικής υγιεινής: Τα παιδιά πρέπει να έχουν εκπαιδευθεί και να γνωρίζουν τον σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών και πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν στο στόμα τους τα χέρια τους ή τα μολύβια. Η χρήση μάσκας και γαντιών στο σχολείο είναι προαιρετική. Πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα προσωπικά τους αντικείμενα. Για αυτό το λόγο μεριμνήστε να έχουν τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται καθημερινά και επιπλέον ατομικό αντισηπτικό και κατάλληλα μαντηλάκια μαζί τους. Στη χρήση τουαλέτας στο σχολείο θα εφαρμόζεται επίσης το μέτρο της απόστασης και παρακαλούμε όπως βοηθήσετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το μέτρο.

  1. Διάλειμμα: Το σχολείο μερίμνησε και οργάνωσε με τέτοιο τρόπο τα διαλείμματα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Έτσι ορίζονται διαφορετικές ώρες διαλείμματος για τις μικρές τάξεις (ΑΒΓ) και διαφορετικές για τις μεγάλες (ΔΕΣΤ) σε ορισμένους χώρους, τεταρτημόρια της αυλής μας και των κερκίδων. Με τον ίδιο τρόπο έχει χωριστεί η αυλή από το 8ο Δ.Σ. Χίου και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτή. Ενισχύστε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν για τη δική τους ασφάλεια τους κανόνες της απόστασης. Τηρώντας τις αποστάσεις του 1.5 μέτρου θα βγαίνουν στο διάλειμμα με συνοδεία του/της εκπαιδευτικού που διδάσκει εκείνη την ώρα και το ίδιο θα συμβαίνει και στην επιστροφή στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί θα παραμένουν στο χώρο του διαλείμματος όλη την ώρα με τους μαθητές και μαθήτριες στον συγκεκριμένο χώρο που έχει οριστεί για κάθε τμήμα. Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλες όπως είχαμε το διάστημα προ του ιού.

  1. Για όλο το χρονικό διάστημα που τα σχολεία επαναλειτουργούν δεν θα λειτουργήσουν τα κυλικεία, το ίδιο και το Ολοήμερο πρόγραμμα από την ενημέρωση που έχουμε μέχρι τώρα. Πρέπει λοιπόν να φροντίσετε για το φαγητό και το νερό που θα έχουν μαζί τους τα παιδιά. Ιδιαίτερα το νερό που οι μέρες είναι καλοκαιρινές και οι απαιτήσεις πολλές. Επίσης να μεριμνήσετε να έχουν εφοδιαστεί με καπελάκι για την προστασία από τον ήλιο. Ενισχύστε τους την αυτονομία τους για να παίρνουν ό,τι χρειάζονται στο διάλειμμα γιατί δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην τάξη την ώρα του διαλείμματος.

  1. Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να κάνετε χρήση του δικαιώματος της μη προσέλευσης των παιδιών σας (εφόσον εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες) και να αποστείλετε/προσκομίσετε Υ.Δ. (σας έχουμε ήδη ενημερώσει). Για το σκοπό να ενημερώσετε άμεσα το σχολείο από την 1η Ιουνίου. Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς και οι κηδεμόνες θα αποστείλουν/ προσκομίσουν την παραπάνω Υ. Δ. για την μη προσμέτρηση απουσιών, θα υπάρξει πρόνοια ώστε να αναπληρώνεται η ύλη που θα γίνεται στην τάξη είτε καθημερινά είτε εκ περιτροπής. Όσοι γονείς επιθυμούν να καταθέσουν στην εργασία τους το εκ περιτροπής πρόγραμμα του παιδιού τους για να εξασφαλίσουν την ανάλογη άδεια παρακαλούνται όπως επικοινωνούν με τη διεύθυνση του σχολείου.

  1. Αποχώρηση-σχόλασμα: Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ προχωρήσαμε σε σχετική αναμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος (θα ενημερωθείτε κατάλληλα από τον δάσκαλο/την δασκάλα της τάξης σας) και στην διαφορετική αποχώρηση ανά ομάδες τάξεων για να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Έτσι οι μικρές τάξεις (ΑΒΓ) θα σχολούν καθημερινά στις 13.10 και οι μεγάλες τάξεις (ΔΕΣΤ) στις 13.15. Παρακαλείστε, όσοι επιθυμείτε να παίρνετε τα παιδιά σας από το σχολείο να βρίσκεται μόνο ένας στην αποχώρηση και σε κατάλληλη απόσταση μεταξύ σας. Η αποχώρηση θα γίνεται αυστηρά στις παραπάνω ώρες και παρακαλούμε όπως τηρηθεί απαρέγκλιτα.

  1. Για το υπόλοιπο του έτους δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και τέλος, αναστέλλεται και η λειτουργία της βιβλιοθήκης του σχολείου μας. Παρόλα αυτά οι μαθητές και μαθήτριες μας θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες κατάλληλα ώστε να επιστρέψουν τα βιβλία που είχαν δανειστεί την περίοδο προ ιού.

  1. Οι συνάδελφοι των Παράλληλων Στηρίξεων, των Τμημάτων Υποδοχής, η Σχολική Νοσηλεύτρια και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Κανόνες υιοθετούνται και στη διαρρύθμιση του γραφείου διδασκόντων του σχολείου μας, για την ταυτόχρονη παρουσία σε απόσταση 4-5 ατόμων. Σε περίπτωση μικροτραυματισμού μαθητή ή μαθήτριας του σχολείου μας οι απαραίτητες Πρώτες Βοήθειες θα δίνονται εκεί παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για αποφυγή συγχρωτισμού.

Είμαστε σίγουροι για την συνεργασία σας όπως επίσης και την επιτυχία του εγχειρήματος. Δεν ξεχνούμε ότι ο φυσικός χώρος μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών είναι το σχολείο αρκεί να είμαστε προσεκτικοί, συνεπείς και οργανωμένοι. Άλλωστε με την κοινή μας προσπάθεια και τις κατάλληλες προσαρμογές ανταπεξήλθαμε στην δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού.

Καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο με ψυχική ανθεκτικότητα στις νέες συνθήκες της καθημερινής μας διαβίωσης στο σχολείο, όλοι και όλες.

Σύλλογος Διδασκόντων 3ου Δ.Σ. Χίου