Τα εγκαίνια της σχολικής μας βιβλιοθήκης

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της σχολικής μας βιβλιοθήκης «Γεώργιος Βενιάδης» σε μια συγκινητική εκδήλωση με την παρουσία του εγγονού του Λευτέρη Βενιάδη.

Ο Γεώργιος Βενιάδης διετέλεσε διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου από το 1917 μέχρι το 1952 και σε εκείνον οφείλεται ένα μεγάλο μέρος της οργάνωσης του αρχείου το σχολείου με τη συγγραφή και την επιμέλεια του «Χιακού Ημερολογιακού Βιβλίου», ενός βιβλίου που αποτελεί ιστορικό πλούτο και μοναδική πηγή της ιστορίας του σχολείου, της περιοχής και του νησιού μας. Επίσης, εκείνος ίδρυσε και οργάνωσε την πρώτη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Το πρώτο βιβλίο στην καταλογογράφηση του «Βιβλίον Βιβλιοθηκών του 3ου Δ.Σ. Χίου» είναι γραμμένο από εκείνον και χρονολογείται το 1918.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, τον Ιούνιο του 2017 και μετά την ένταξη της βιβλιοθήκης στο Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών (2018), παμψηφεί αποφάσισε την ονοματοδοσία της σε «Γεώργιος Βενιάδης» κάτι που ψηφίστηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, το καλοκαίρι 2022. Από τότε, έγιναν πολλά βήματα ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αναδιαμόρφωση της βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την ομάδα των εθελοντών- εξωτερικών συνεργατών του σχολείου μας, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου  και το Αρχιτεκτονικό Γραφείο “82100 Arcihtects” το οποίο ανέλαβε την μελέτη και την επίβλεψη του σχεδίου. Η συμμετοχή της βιβλιοθήκης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Eurochallenge”, εξασφάλισε ένα σημαντικό κονδύλι για την ολοκλήρωση του έργου.

Η βιβλιοθήκη, παίζει πλέον κεντρικό ρόλο στη σχολική ζωή των μαθητών/τριών και αποτελεί έναν εναλλακτικό χώρο μάθησης και καλλιέργειας φιλαναγνωστικών δεξιοτήτων.

Θερμές ευχαριστίες σε όσους συνετέλεσαν στο έργο αυτό.