Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

«ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ – ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ» ήταν το σύνθημα της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2019 που τιμήθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Στο σχολείο μας φέτος οργανώσαμε μια ξεχωριστή δράση για να γιορτάσουμε τη μέρα αυτή. Επισκεφθήκαμε την περιοχή της Κλειδούς, χωριστήκαμε σε ομάδες  και περπατήσαμε στο όμορφο μονοπάτι 1.350μ. με τελικό προορισμό τη Μέσα Κλειδού, όπου είναι το παμπάλαιο κτίσμα της πηγής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας μυήθηκαν στις βασικές αρχές της πεζοπορίας εφόσον είχαν ενημερωθεί από πριν για το σκοπό της δράσης αυτής. Έτσι είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και τη σωστή στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Με σύνθημα «Περπατώ, δεν μιλώ και παρατηρώ», ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, απόλαυσαν την καθαρή ατμόσφαιρα και κατάλαβαν ότι ο αθλητισμός είναι και  η ευεξία που νιώθουμε όταν διατηρούμε τη φυσική μας κατάσταση καθώς ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση.

   
     

Τα παιδιά  εντυπωσιάστηκαν από τους μικρούς θησαυρούς που ανακάλυπταν καθώς περπατούσαν: ιδιαίτερα αγριολούλουδα που φύτρωναν ακόμα και πάνω σε βράχους, μυρωδάτα βότανα, μικρά ζωύφια όπως μελισσούλες, κουκούλια από τζιτζίκια καθώς και μικρές φωλιές ζώων. Δεν έλειψαν και οι εύστοχες παρατηρήσεις τους, όπως το ότι παρόλο που υπήρχε πινακίδα απαγόρευσης του κυνηγιού, στη διαδρομή συνάντησαν σκάγια που μαρτυρούν τη δραστηριότητα κυνηγών.  Επίσης  σημείωσαν ότι η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση πολλές φορές χαλάει το όμορφο τοπίο, καθώς γύρω τους εντόπισαν εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, παλιά σίδερα και κάποια σκουπίδια.

     
     

Μια μικρή στάση έγινε στο τέλος του μονοπατιού σε ένα όμορφο πλάτωμα με πυκνή βλάστηση και την παλιά πηγή. Έπειτα η ομάδα επέστρεψε  και μετά το τέλος της πεζοπορίας  οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν χρόνο να χαρούν ελεύθερο παιχνίδι.

   

Με την επιστροφή μας στο σχολείο, ολοκληρώσαμε τη δράση μας καθώς στις τάξεις είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε συναισθήματα, σκέψεις  κι εντυπώσεις.  Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται όμορφα στις ζωγραφιές των παιδιών.