Αυτές τις μέρες το σχολείο μας γέμισε μουσική, ρυθμό, θεατρικό παιχνίδι, χορό, γέλια και μπόλικη χαρά! Όλα αυτά ξεπήδησαν από τη μικρή βαλίτσα του πολυπολιτισμικού θιάσου «ΑΝΑΣΑ» που ταξίδεψε για εμάς από την Αθήνα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα καραβάνι χωρίς σύνορα».
Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα που είναι παιδαγωγικού, βιωματικού και διαδραστικού χαρακτήρα, υλοποιείται σε σχολεία πρωτίστως σε απομακρυσμένες περιοχές (όπως Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος και Έβρος) με σκοπούς την εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Η ομάδα των εμψυχωτών είναι μικτή (Έλληνες και πρόσφυγες/ μετανάστες, γυναίκες & άντρες) για την αμοιβαία εκμάθηση και διάδοση της γνώσης, την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, την ενδυνάμωση, ανάπτυξη ικανοτήτων και την ομαλή ένταξη προσφύγων/ μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, καθώς και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Ο «Πολυπολιτισμικός θίασος ΑΝΑΣΑ: Ένα καραβάνι χωρίς σύνορα» χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Ειρήνη» ? Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko/eirini.html).
Έτσι λοιπόν με τη χρήση των κρουστών μουσικών οργάνων, του τραγουδιού, του χορού, των εικαστικών και του θεάτρου, οι εμψυχωτές μας, ο Μιχάλης, η Κατερίνα, ο Ηλίας, η Νατάσσα, ο Ζήσης και η Ελένη μας έκαναν να νιώσουμε πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί όταν αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του, να δοκιμάσει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει ζεστασιά, προστασία και στοργή σε ένα νέο σπιτικό. Συγκινηθήκαμε γιατί νιώσαμε ότι όλα τα παιδιά έχουμε τις ίδιες ανάγκες και μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας σχετικά με το θέμα του πολέμου και της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε.