Η “Κιβωτός του Θοδωρή” στο σχολείο μας!

Την Τετάρτη 03 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης καθώς και του γλωσσικού μαθήματος, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και συγκεκριμένα στην Ε? δημοτικού, παρέα με την Δ’ τάξη, το φιλοζωικό σωματείο «Η Kιβωτός του Θοδωρή» και να συζητήσουμε για το σημαντικό θέμα των αδέσποτων ζώων. Η κυρία Δήμητρα, η κυρία Πλουμίτσα και η κυρία Ελένη με μια ωραία παρουσίαση μας ενημέρωσαν για την τρέχουσα κατάσταση των εγκαταλελειμμένων ζώων στο νησί μας.

Μεταξύ άλλων πληροφορηθήκαμε ότι τα αδέσποτα ζωάκια στον τόπο μας είναι πάρα πολλά και ότι οι εθελοντές της ομάδας έχουν περιθάλψει χιλιάδες αδέσποτα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιο. Πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτών των ανθρώπων και πώς θα ήταν η κατάσταση αν δεν το έκαναν; Είναι απλό: Θα βλέπαμε στους δρόμους της πόλης μας πληθώρα ταλαιπωρημένων, φοβισμένων και εγκαταλελειμμένων ζώων? Ένα αδέσποτο ζωάκι τριγυρνώντας μόνο του στους δρόμους μπορεί να επιβιώσει μόνο δύο χρόνια ενώ σε κανονικές συνθήκες 15! Το καταφύγιο της «Κιβωτού του Θοδωρή» επισκέπτονται καθημερινά οι εθελοντές για να φροντίσουν τα ζωάκια σε θέματα τροφής, και σωματικής και συναισθηματικής υγείας. Γιατί και τα ζωάκια έχουν ανάγκη για αγάπη και συντροφιά? Μας έκανε εντύπωση η ανιδιοτελής διάθεσή τους για προσφορά και αντιληφθήκαμε την αξία του εθελοντισμού.

Πληροφορίες σχετικά με την «Κιβωτό του Θοδωρή» από την παρουσίαση των εθελοντριών:
Η Κιβωτός του Θοδωρή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 από μία παρέα 3 ατόμων που το μόνο που είχαν σαν στόχο ήταν να προστατεύσουν τα αδέσποτα ζωάκια της Χίου. Η Κιβωτός του Θοδωρή είναι ένα φιλοζωικό σωματείο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα αδέσποτα αλλά και τα κακοποιημένα ζωάκια της Χίου. Έχει καταφύγιο και προσέχει περίπου 100 σκυλάκια. Μέσα σε 1,5 χρόνο έχει σώσει περίπου 500 σκυλάκια και έχει δώσει για υιοθεσία 300. Περισυλλέγει ζώα (άρρωστα ή χτυπημένα) και τα πηγαίνει στο καταφύγιο. Επισκέπτεται τους γιατρούς και επικοινωνεί με τους ανθρώπους που θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζωάκι. Ενημερώνει για τα δικαιώματα των ζώων και κάνει ελέγχους σε ιδιοκτήτες ζώων . Διαχειρίζεται τη σελίδα στο ίντερνετ και κατεβάζει ζωάκια κάθε Σάββατο στην πλατεία για υιοθεσίες.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στο σημαντικό αυτό έργο:
*Κάνοντας δωρεές σε τροφές, σπιτάκια, κουβέρτες, άχυρο ? πριονίδι , φάρμακα, μπολ φαγητού και νερού
*Βγάζοντας κάρτα μέλους
*Υιοθετώντας εικονικά ένα ζωάκι
*Αγοράζοντας ημερολόγια , γούρια , μάρτης-βραχιολάκι, λαμπάδες
*Φιλοξενώντας στο σπίτι μας κάποιο ζωάκι μέχρι να βρει την οικογένεια που τον περιμένει
*Ενισχύοντας οικονομικά την ομάδα στους κουμπαράδες που βρίσκονται σε διάφορα μαγαζιά (ας μην ξεχνάμε ότι οι ανάγκες για στείρωση και φαρμακευτική περίθαλψη των ζώων είναι μεγάλη και πολυδάπανη).

Από την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με τις εθελόντριες του σωματείου, μάθαμε ότι όταν συναντήσουμε κάποιο αδέσποτο ζωάκι πρέπει εμείς οι ίδιοι να το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο κτηνιατρείο όπου ο κτηνίατρος θα το εξετάσει και θα το κρατήσει και κατόπιν θα καλέσει «Την κιβωτό του Θοδωρή». Κάθε πολίτης έχει υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να φροντίζει τα αδέσποτα και να τους προσφέρει τροφή και νερό σε σημεία που μαζεύονται όπως στους κάδους της γειτονιάς μας. Συγκεκριμένα ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος Ε? συγκεκριμένα αναφέρει: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

20151208_112918Οδηγίες ταΐσματος αδέσποτων ζώων από την Ε? δημοτικού- (Δεκέμβριος 2015- Γλώσσα 4η Ενότητα «Τα ζώα που ζουν κοντά μας»):
Βήμα 1ο: Προμηθευόμαστε νερό, ξηρά τροφή και κεσεδάκια (κατά προτίμηση χάρτινα)
Βήμα 2ο: Επισκεπτόμαστε τα μέρη στα οποία είναι πιθανόν να συναντήσουμε 20151208_111337bτους μικρούς μας φίλους (π.χ. κάδοι απορριμμάτων, πάρκο, ζεστά μέρη που μπορεί να κοιμούνται)
Βήμα 3ο: Τοποθετούμε τα κεσεδάκια με το νερό και το φαγητό στα διάφορα μέρη και με ηρεμία τους καλούμε.
Βήμα 4ο: Απομακρυνόμαστε διακριτικά και αφήνουμε τους φίλους μας να απολαύσουν το γεύμα τους!

Ένας άλλος σημαντικός νόμος προστασίας των ζώων που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο νόμος 4039/2012 και τα άρθρα 46 και 47 του νόμου 4235/2014 που αφορούν στην κακοποίηση αυτών. Αν παρατηρήσουμε ότι κάποιος έχει ανάρμοστη συμπεριφορά σε ένα ζωάκι μπορούμε λοιπόν να το καταγγείλουμε με μια πολύ απλή πλέον διαδικασία στην αστυνομία, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρυνθούμε οικονομικά προσκομίζοντας κάποιο παράβολο όπως παλιότερα. Οποιαδήποτε κακοποίηση, κακομεταχείρηση ή και θανάτωση ζώου αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Εκτός από τη φροντίδα που πρέπει να προσφέρουμε στα αδέσποτα ζωάκια μιλήσαμε και για τις υποχρεώσεις μας για τα δεσποζόμενα ζωάκια, δηλαδή τα ζωάκια που έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε στο σπίτι μας ή αλλιώς τα ζώα συντροφιάς.

Από όσα ακούσαμε και συζητήσαμε φτιάξαμε τον δεκάλογο του φιλόζωου ιδιοκτήτη κατοικίδιου:
1. Μόλις υιοθετήσω ένα ζωάκι επισκέπτομαι έναν κτηνίατρο. Εκείνος θα μου δώσει βασικές Εικόνα5πληροφορίες όπως πόσο χρονών ή μηνών είναι. Επίσης, εκείνος θα του κάνει τα πρώτα εμβόλια και θα του ανοίξει βιβλιάριο υγείας όπου θα αναγράφονται οι εξετάσεις του, το βάρος του και ό,τι άλλο παίζει ρόλο για την υγεία του ζώου.
2. Ο κτηνίατρος θα μου προτείνει ακόμα την τροφή που πρέπει να τρώει καθημερινά καθώς και τη σωστή ποσότητα σύμφωνα με το βάρος του.
3. Τοποθετώ ηλεκτρονική σήμανση (micro-chip) στο κατοικίδιό μου για να είναι αναγνωρίσιμο όταν χρειαστεί και ειδικό περιλαίμιο.
4. Όταν λείπω σκέφτομαι εκ των προτέρων, πού θα αφήσω το ζωάκι μου (απαραίτητες για την ψυχική υγεία ενός σκύλου είναι τουλάχιστον δύο βόλτες ημερησίως).
5. Προτιμώ να υιοθετήσω ένα αδέσποτο ζωάκι δίνοντάς του μία ευκαιρία να βρει την οικογένεια που του αξίζει. Δεν στηρίζω το εμπόριο των ζώων.
6. Αρχικά θα πρέπει να συστήσω το ζωάκι μου στα νέα μέλη της οικογένειας και να του δώσω το χρόνο που χρειάζεται για να εξοικειωθεί μαζί τους. Στη συνέχεια, ετοιμάζω το χώρο του και του δίνω να καταλάβει ότι αυτό το μέρος είναι η γωνιά του. Στρώνω ένα χαλάκι, βάζω πάνω το κρεβάτι του και δίπλα τη τροφή και το νερό του. Αναλόγως το εκπαιδεύω για τον χώρο που θα κάνει την ανάγκη του.
7. Για να πάει καλά η συμβίωση είναι σημαντικό να είμαι όσο το δυνατόν συνεπέστερος στα ωράρια ώστε να έχει το ζωάκι μου μια ζωή ρυθμισμένη σαν ρολόι. Έτσι νιώθει περισσότερη ασφάλεια και προσαρμόζεται γρηγορότερα.
8. Είναι καλό να στειρώσω το ζωάκι μου αν δεν θέλω να αποκτήσω και άλλους καινούριους φίλους.
9. Υιοθετώ ένα ζωάκι μόνο αν έχω τον κατάλληλο χώρο για να το φιλοξενήσω. Δεν είναι υγιές να περιορίζω μεγαλόσωμα ζωάκια στο σπίτι ή σε μπαλκόνια.
10. Θυμάμαι πάντα ότι το ζωάκι μου δεν είναι παιχνίδι. Από τη στιγμή που κάνω την επιλογή να αποκτήσω ένα, είμαι ΕΓΩ υπεύθυνος για αυτό (και όχι ο μπαμπάς και η μαμά μετά από λίγο καιρό) για όλη τη ζωή του (τόσο όταν είναι μικρούλι, όσο και όταν μεγαλώσει). Απολαμβάνω την παρέα του αλλά του χαρίζω απλόχερα τη φροντίδα που τόσο έχει ανάγκη.

Το όνειρο της “Κιβωτού του Θοδωρή” είναι κοινό για όλους, ας το κάνουμε πραγματικότητα!